Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК: Свалянето на имунитета на кандидат или действащ депутат не пречи за провеждането на изборите

Политика

ЦИК: Свалянето на имунитета на кандидат или действащ депутат не пречи за провеждането на изборите

ЦИК: Свалянето на имунитета на кандидат или действащ депутат не пречи за провеждането на изборите - Tribune.bg
Снимка:

Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори.

Това заяви пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), като обясни, че не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на кандидат.

Без право на гаранция: Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста

"ЦИК действа съобразно закона. Няма досега в практиката на ЦИК случай, в който да е отказано даването на разрешение да бъде задържан кандидат или да бъде привлечен като обвиняем. Не смятаме, че сме в правомощията ЦИК да преценява доказателствата, които прокуратурата е събрала, доколко относими са те и доколко е съставомерно деянието спрямо тези доказателства. ... Запознаваме се с представените документи от прокуратурата, но отговорност на прокуратурата е дали ще поиска сваляне на имунитета на кандидат за народен представител, за кмет или за евродепутат. Отговорност на прокуратурата е дали събраните доказателства са достатъчни, за да може съдът да постанови присъда, съобразно обвиненията, които бъдат внесени", обясни Матева и уточни, че всички членове на Централната избирателна комисия, които са присъствали на заседанието, са гласували за свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов. 

Тя изтъкна, че не е в правомощията на ЦИК да коментира вътрешнопартийни проблеми.

Това, че имунитетът на един кандидат за депутат е свален, не означава, че той не продължава да участва в предизборната кампания, подчерта още заместник-председателката на ЦИК.

По думите ѝ, ако политическата сила, която го е издигнала, събере достатъчно гласове и той бъде избран за депутат в 51-вото Народно събрание, не е проблем Ибрямов да бъде обявен за депутат. 

В предаването "Неделя 150" Росица Матева обясни още, че в ЦИК постъпват жалби, много повече от на предходни избори, от  представляващи парламентарно представена партия, която има двама председатели, във връзка с назначаването на членове в РИК и СИК:

"Не е проблем, но тези жалби са наистина много, над 40 са само за представители в СИК. Исканията са да бъдат оттеглени документи, подадени от другия председател. Опитваме се да разрешаваме въпроса така, че да имат равнопоставеност предложените лица в СИК и от двамата председатели. Няма натиск върху членове на ЦИК, никой не се е обаждал да ни оказва въздействия за това какви решения да вземаме".

Решено: Джейхан Ибрямов остана без имунитет

Гаранционният срок на машините за гласуване изтича през тази година, но това не означава, че трябва да спрем да ги използваме, категорична беше тя и посочи, че различното ще е това, че при ремонт или подмяна на части ще бъде за сметка на държавата, която е собственик на машините: 

"Ще продължават да работят машините, няма проблем. Могат да работят и могат да работят още дълги години. Прави се профилактика на машините преди всяко гласуване. Всичко, което е необходимо е направено, за да бъде осигурено машинното гласуване. Няма никакви причини за безпокойство и да се смята, че ще има някаква пречка да се гласува с машини".

Хартията за машините отговаря на изискванията, подчерта категорично заместник-председателката на ЦИК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети